Är din hemsida mobilvänlig? Testa här!

Har du noterat att vissa hemsidor ser annorlunda ut i mobilen än de gör på din dator? Det är för att vissa sidor är mobilanpassade medan andra inte är det. Låt oss titta på skillnaderna och vad de innebär i längden.

Google hjälper dig hitta mobilvänliga sajter

Succesivt har sökmotorsjätten Google, med nästintill total marknadsdominans, börjat gradera hemsidor utifrån deras mobilvänlighet. Med andra ord kommer din sajt att försvinna i sökresultatet om den inte är mobilvänlig, för alla de som söker via mobila plattformar som smartphones eller surfplattor.

Testa direkt härGoogle Webmastercentral

Skillnaden mellan mobil och desktop

På din datorskärm ser allt bra ut. Texten är stor och tydlig, bilderna syns och länkarna är lätta att komma åt med ett par enkla rörelser med muspekaren över skärmen.

Samma sida är helt omöjlig att hantera på mobilen. För allt är precis likadant som det var på din dator, men till skillnad från skärmen på ditt skrivbord, är mobilens skärm bara en bråkdel så stor. Och till skillnad från din datorskärm, så manövrerar du med fingrarna som ofta är större än en muspekare.

Hur olika plattformar används

Vid datorn sitter vi och exempelvis arbetar, slösurfar eller spelar. Men till skillnad från när vi använder mobila enheter så sitter vi fast. Vi går ingenstans. Medan vi allt som oftast är i rörelse när vi surfar på mobilen.

Till skillnad från datorer har vi mobilen i fickan och använder den så fort vi får en impuls. Med dator måste vi först ta oss till den och sen sätta igång.

Det är i det där impulsögonblicket vi är mest mottagliga. Det är när nyfikenheten faller på som vi är mest vetgiriga och det är det ögonblicket som du går miste om när du kommunicerar med en gammal hemsida där fokus flyttas från det du gör till hur man kan förstora texten eller klicka på länken.

Kostnaden för en mobilanpassad sajt

Precis som med så mycket annat, handlar det ju om vad du vill ha ut av sajten. En enklare sajt kostar givetvis mindre än en komplicerad sajt.

Här på Pixelant bygger vi responsiv webb. Det innebär att när du köper en hemsida får du den i ett skal som automatiskt anpassar sidan till både mobil och surfplatta.

3 till priset av 1!

Dessutom hänger designen med så att besökaren ska lätt ska känna igen sig och veta att de kommit rätt. Men det verkliga priset för en mobilanpassad sida, är det priset du betalar när besökarna kommer till din sajt via mobilen och inte tycker den är användarvänlig, vilket får dem att vända sig till dina konkurrenter. Det är ett högt pris oavsett antalet kunder du tappar.

Testa din sajt här

För att hjälpa alla på traven tillhandahåller har Google webmaster tools en sida där du enkelt kan mata in din webbadress och få reda på om din sajt håller den standard som Google vill för att klassa den som mobilvänlig.

// länk till Google Webmastercentral

Vill du veta mer?