CMS – Jämför olika Content Management System

Det finns en uppsjö av Content Management System som alla lovar guld och gröna skogar men vilket CMS är egentligen bäst? Givetvis beror det på dina behov. En del väljer alltid samma CMS som de använde senast, då det känns tryggt och de vet vad de får. Men inom CMS-världen sker det ständiga förändringar och det finns stora besparingar att göra genom att jämföra olika CMS inför uppgradering till en ny webb.

Skillnader på olika CMS Både Drupal och TYPO3 är system baserade på öppen källkod, eller open source. Det innebär till exempel att vi på Pixelant själva har kunnat bygga ut systemet för att bättre passa våra kunder och deras behov. EPiServer har stängd källkod och är således inte lika flexibelt. Det innebär också att EPiServer kommer hand i hand med en saftig licensavgift, medan TYPO3 och Drupal är licensfria. 

CMS-säkerhet

Network Information Service, eller NIS, är ett klient-server katalogtjänstsprotokoll för distribution av systemets konfigurationsdata såsom användarnamn och värdnamn mellan datorer i ett datornätverk. Låter det tekniskt avancerat? Det är det också. För företag med jättekomplexa webblösningar kan det dock vara viktigt att veta att det finns ett gratis ”add on” till TYPO3 för att hantera detta, medan varken Drupal eller EPiServer kan hantera det. 

Men det finns mer enkla säkerhetsfaktorer som skiljer de tre åt. Till exempel har du ingen login historia på EPiServer. Det betyder att om någon tabbar sig, kan du inte spåra vem det var. En annan sak som skiljer dem är att Drupal inte ger problemnotifikationer. Något som både EPiServer och TYPO3 CMS gör.

Jämför CMS själva

CMS Matrix är en sida där du kan jämföra olika CMS för att bättre förstå vilket som passar just dina behov. Det kan dock vara bra att veta att trots att det finns fler CMS än jag kan räkna till och fastän CMS Matrix ger dig möjlighet att jämföra ett flertal, så finns det ändå en massa CMS som inte finns med i denna lista.

Vi finns här för dig

Känns det jobbigt att manövrera i CMS-djungeln? Är du osäker på vilka behov du egentligen har när det kommer till CMS? Ta en timme och kom och snacka med någon av våra webbexperter här på Pixelant. Det kostar dig inget!

Wordpress – ett kapitel i sig

Wordpress är ett publiceringsverktyg för bloggar som kan kompletteras med diverse plug-ins och annat så att det fungerar som ett CMS. Wordpress har blivit ett känt system, till största delen på grund av att det är lättanvänt. Så pass enkelt att de flesta kan lista ut dess funktioner enkelt på egen hand, helt utan utbildning.

Om vi jämför med till exempel TYPO3, är Wordpress enklare att komma igång med och enklare att lära ut. Men samtidigt är det lite som att jämföra en långtradare (TYPO3) med en Volvo kombi (Wordpress).

Visst kan du transportera i båda fordonen och visst kan båda ta dig från punkt A till B, men om du driver ett åkeri behöver du en långtradare och om det enda du ska transportera är matkassar och familjen, är en kombi mer lättskött, lättkörd och enkel att ha att göra med.

Med andra ord så måste man utgå från behovet. Idag finns det visserligen Wordpressimplementeringar som tillåter en att använda det som ett enterprise CMS. Dock försvinner en del av enkelheten som Wordpress är känt för i dessa lösningar. 

Vill du ha hjälp att jämföra CMS och se över dina behov? Du kan alltid titta förbi på en kopp kaffe på kontoret, eller ringa. Vi hjälper alltid till.

Kontakta Pablo eller Robert

Vill du veta mer?