Nyårslöften för en webbredaktör

Varje nytt år är som ett nytt blad. En blank canvas som lämnar utrymme för oändliga möjligheter. Och på samma sätt som vi varje år heligt lovar och svär att vi ska bli bättre människor, främst genom att leva sunt och träna mer, måste vi varje år se över var vi står i yrkeslandskapet. Webbredaktör. Vad förväntas av dig under 2016? Vi på Pixelant har här sammanställt en lista på nyårslöften för yrkesmänniskor inom webb-branschen.

i. Jag skall inte längre skjuta upp den där superidén som jag låtit marinera i tankarna sedan förra året. 

Istället ska jag planera och schemalägga den. Jag ska ragga och avsätta budget och förankra den hos mina kollegor och chefer och se till att jag har gjort verklighet av den innan nyår 2017.

ii. Jag ska höja ribban och inte tolerera fulhet på min webb. Ja, jag vet att man får välja sina strider här i världen, men oavsett hur snygg min webb är, finns där någon del som är snyggast och någon del som är fulast. Genom att identifiera de fula bitarna och sedan kämpa för att få dem fixade och omdesignade, inleder jag en process av ständig försköning. En väg som alltid leder till en snyggare webb.

iii. Jag ska börja planera nästa webb redan nu!
Livslängden på en webbplats är mellan 2-4 år, beroende på bransch, teknik och en massa annat. Ofta väljer vi att gå vidare med en ny version av samma sak vi haft tidigare. På samma sätt som iPhone-användaren skaffar en nyare, modernare iPhone när den gamla dör, tenderar webbfolket att skaffa en ny Wordpress-EpiServer-, Drupal- eller TYPO3-sajt när den gamla börjar bli gammal. Inte för att det är så himla mycket bättre än alternativen, men för att det är bekvämt. Men jag ska börja titta på mina behov och hur jag använder webben redan idag så jag bättre kan kravställa den när det väl är dags att byta till en ny webbplats.  

iv. Jag ska lära mig fler verktyg.
Lär jag mig Photoshop, blir grafiken bättre på min webbplats. Lär jag mig Scoop.It får jag bättre och mer relevant innehåll att dela med mig av på min hemsida och lär jag mig TYPO3 så kan jag leka och experimentera mer med sajtens olika beståndsdelar, lägga upp nya undersidor och skapa en bättre användarupplevelse. Det finns 1 000 verktyg för att hjälpa mig göra min webbplats bättre. I år ska jag lära mig minst tre stycken.

v. Jag ska ta kontroll över alla TLD:s som är relevanta för mitt varumärke.
Först och främst ska jag lära mig om Top Level Domains (TLD:s). Internet har växt ur .com, .se, .nu, .net, .org och kompletterats med fler än 1 000 nya TLD:s. Numera finns till exempel .camera, .hosting, .click och många fler. Under 2016 ska jag se över hur den nya TLD-marknaden påverkar min domän och mitt varumärke.

vi. Jag ska våga mer på sociala media och få mer trafik till min webbplats från mina sociala mediakanaler. Antalet företag som engagerar sig på sociala medieplattformar är fler än någonsin. Det betyder att jag måste anstränga mig mer, vara bättre och våga mer. Att lära sig genom att experimentera är det snabbaste sättet. Det finns dessutom hyllmeter med material att läsa om vad man ska och inte ska göra. Jag ska läsa en artikel och sen verkligen experimentera med det jag läst för att bli bättre än alla mina konkurrenter på social media.

Hoppas att du finner glädje och nytta i dessa sex nyårslöften. Och kom ihåg att vi alltid finns här för dig. Förutsatt att du vill snacka webb, såklart. Eller after work… Vi kan snacka om after work också. 

Vill du veta mer?