Sökmotoroptimering 2015

Vad kan en lekman göra själv? Måste alla ha en SEO-byrå eller går det att påverka sin rankning på egen hand? Givetvis kan du det. Men vi tar det från början.

SEO 2015 - Vad kan du själv göra?

SEO lekman eller proffs?

Vi har en hel verktygslåda full av olika verktyg för SEO eller sökmotoroptimering som det heter på svenska. Det tar tid att bli duktig på detta på samma sätt som det tar tid att bli duktig på allt annat här i världen. Det är ett hantverk och kräver både fingertoppskänsla och finess för att bli riktigt bra.

Men vad kan en lekman göra själv? Måste alla ha en SEO-byrå eller går det att påverka sin rankning på egen hand? Givetvis kan du det. Men vi tar det från början.

SEO förr i tiden

Förr var det ”crawlers” som sökte igenom hemsidor för att avgöra vad de handlade om. Man kunde lura dem genom att till exempel upprepa det relevanta sökordet massor av gånger. Det behövde inte ens vara språkligt brukbart, utan det var antalet gånger som sökordet fanns med som avgjorde.

Med tiden har dessa crawlers, som egentligen är program som automatiskt läser av en hemsida och indexerar den, utvecklats. Faktorer som hur människor interagerar tas med i beräkningen och även hur andra datorer interagerar med sidan. En sida på en gammal slö server räknas då som mindre värd än en sida på en snabb server med bra och stabil uppkoppling.

SEO 2015

Idag är dessa crawlers, och de faktorer de räknar på när de bestämmer din rankning, så avancerade och smarta att det är fruktlöst att försöka lura dem. Det tar nämligen mer tid och resurser att lura dem än att göra jobbet ordentligt enligt alla konstens regler.

Idag betyder faktorer som exempelvis antal gånger ett sökord används allt mindre. Istället spelar hygienfaktorer som hur ens system är uppbyggt och hur väl underhållet det är desto större roll.

Så vad kan en lekman göra själv?

Det enkla svaret är att dela med sig av sin kunskap. Det handlar nämligen om relevans. Om du är relevant inom ditt arbetsområde och din bransch kommer din sida att värderas högre.

Precis som i de flesta andra marknadsföringssammanhang är det en fråga om balans mellan form och funktion. Genom att leverera bra innehåll kontinuerligt får du andra att bli nyfikna och interagera. Kanske någon länkar till din sida och kanske du länkar till någon artikel du läst som du tycker är bra.

  • Det viktiga är närvaro och att inte slarva med underhållet.
  • Ta bort trasiga länkar.
  • Uppdatera regelbundet.

 

Låt sidan ligga på ett webbhotell som är välskött och framför allt, skapa relevant innehåll. Det handlar om så mycket mer än vilket specifikt sökord du använder. Sen är det ändå en bra idé att ha med sökordet i både URL (webbadress), rubrik och underrubriker. Försök gärna att få in det i den första och sista meningen i texten också.

I stora drag är det viktigaste att förstå att SEO är en process. Inte en åtgärd som du gör en gång och sen inte behöver bry dig om igen. SEO 2015 är konsten att hålla sig relevant online.

Relaterade artiklar

Citatet
Robert, CEO - Pixelant AB
Robert Lindh CEO / Partner

Det finns så mycket duktiga bolag och människor där ute!


Kontakta oss

Undrar du hur Pixelant skulle kunna hjälpa er med er digitala närvaro? Hör av er till oss så berättar vi gärna om våra samarbetsformer och tjänster.

Robert Lindh, Affärsutvecklare
E-post: robert@remove-this.pixelant.se
Mobil: +46 760 01 25 61

Få svar på dina frågor